Każdy kucharz i cukiernik wie, że do sprawnego przygotowywania potraw konieczne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Jednymi z podstawowych akcesoriów niezbędnych podczas pracy na kuchni są stolnice. Służą one do wyrabiania ciast, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Tradycyjne stolnice są dużymi, prostokątnymi, drewnianymi podkładkami, na których można wyrobić dowolne ciasto. Ostatnio coraz większą popularność zyskują jednak stolnice silikonowe. Czym są te produkty i co je charakteryzuje?
Czym są takie akcesoria?
Stolnice silikonowe stanowią nowoczesny odpowiednik tradycyjnych, drewnianych blatów. Są one coraz częściej wybierane ze względu na wygodę użytkowania i łatwość utrzymywania w czystości. Tradycyjne stolnice są ciężkie, nieporęczne i niewygodne podczas mycia.
Produkty wykonane z silikonu są bardzo lekkie, niezwykle wygodne w przechowywaniu (można je zwinąć w rulon), a ich gładka powierzchnia znacznie ułatwia oczyszczanie ich z resztek ciasta. Dodatkowo atutem jest fakt, że wiele modeli posiada narysowaną podziałkę, wyrażoną w calach i centymetrach.
Jakie rodzaje ciast można przygotować na stolnicy silikonowej?
Nie ma żadnych ograniczeń co do typów produktów, jakich można używać na przedmiotach tego rodzaju. Stolnice silikonowe są wykonane z materiałów bezpiecznych dla zdrowia i obojętnych dla żywności.
Nie chłoną one również obcych zapachów, oraz nie nasiąkają płynami. Można na nich przygotowywać najróżniejsze rodzaje ciast, zupełnie jak na tradycyjnych, drewnianych stolnicach. Nie stanowi więc problemu wyrobienie na nich ciasta kruchego, drożdżowego, ciasta na pierogi, czy ciasta na kluski lub kopytka.
Mata silikonowa dostępna w ofercie sklepu Polmarkus.