Wyjątkowe wypieki z aromatami do ciast

aromat do ciasta

Trudno uzyskać wyjątkowy smak ciast i deserów tylko za pomocą podstawowych składników. Znacznie lepiej sprawdzą się aromaty spożywcze, które w dużo większym stopniu podkręcą aromat ciasta drożdżowego czy ulubionej babki ucieranej.

Wanilia a może pomarańcza?

Już babcie dodawały do swoich wyjątkowych serników aromat rumowy lub waniliowy – są to chyba najpowszechniej stosowane aromaty do ciasta. Wyjątkowy smak wanilii świetnie komponuje się ze śmietankową wersją sernika, ale dzięki zastosowanym aromatom spożywczym może mieć on również zapach przypominający inne ulubione owoce, np. pomarańczę – wszystko zależy od osobistych preferencji. Wśród tego rodzaju produktów istnieje bardzo szeroki wybór warto więc eksperymentować z wypiekami i innymi deserami.

Szczypta lub kropla

aromat do ciasta

Naturalny aromat do ciast może mieć postać płynu lub proszku. Dzięki temu świetnie łączy się on ze wszystkimi składnikami i nie pozostawia innego śladu poza wyjątkowym aromatem. Wystarczy podczas łączenia składników dodać niewielką ilość, np. kroplę lub szczyptę, ponieważ już taka ilość nadaje pożądanego charakteru deserowi.

Do czego można dodawać naturalne aromaty?

Najczęściej stosuje się je do różnego rodzaju wypieków, ale aromat do ciasta z powodzeniem można także zastosować do lodów, kremów i innych płynnych specjałów. Zazwyczaj produkuje się je z naturalnych komponentów takich jak rośliny, ale dużą część stanowią także spożywcze aromaty identyczne z naturalnymi co oznacza, że uzyskano je w sposób syntetyczny. Aromaty do ciast mogą mieć również pochodzenie zwierzęce.