Woreczki foliowe i ich zastosowanie w cukiernictwie

woreczki do pakowania

Używanie woreczków foliowych w przemyśle gastronomicznym oraz w gospodarstwie domowym jest powszechnym i wysoce praktycznym sposobem na przechowywanie żywności tak aby zachowała swoją świeżość i walory smakowe na długi czas. Powszechność rozwiązania jakim jest stosowanie woreczków foliowych do pakowania wynika z ich łatwej dostępności, niskiej ceny, odporności na odkształcenia, dzięki czemu nie ma problemu z pakowaniem w nie żywności o wysokiej temperaturze. Mnogość produktów na rynku, gwarantuje iż każdy będzie mógł dobrać odpowiedni do swoich potrzeb woreczek.

Woreczki foliowe w cukiernictwie

W cukiernictwie woreczki celofanowe pełnią nieoczywistą rolę, gdyż można nią z powodzeniem zastąpić rękaw cukierniczy stosowany do ozdabiania słodkich wyrobów. Wystarczy napełnić go masą i uciąć róg woreczka. Wykorzystać foliowy woreczek można do lodów, aby zachowały swoją konsystencję nawet mimo częstego otwierania opakowania. Nie wszyscy wiedzą, że celofanowy woreczek zastąpić może także lejek. Zasada postępowania jest identyczna jak w przypadku utworzenia rękawa cukierniczego.
Warto stosować woreczki foliowe do pakowania do mrożenia warzyw, owoców, gotowych posiłków bądź mięsa, ponieważ zapobiegnie on przenikaniu zapachów w zamrażalce.

Do czego jeszcze przydadzą się woreczki foliowe?

W woreczki do pakowania (dostępne online do kupienia m.in. na https://sklep.polmarkus.com.pl/woreczki-foliowe-celofanowe) pakuje się również pieczywo aby w transporcie czy w sklepie nie zrobiło się przedwcześnie czerstwe i zachowało swoją chrupiącą skorupkę i miękkie wnętrze.

Woreczki wykonane z celofanu często zdobione są różnymi wzorami, które mają sprawić, że zapakowany w nie produkt będzie prezentował się bardziej atrakcyjnie.