Patera na tort i inne wypieki

tortowa patera

Dla wielu z nas wypieki mają pozytywny wydźwięk. Być może w domu rodzinnym od zawsze się piekło lub po prostu jesteśmy miłośnikami słodkości. Podczas wyjątkowych okazji, gdy zapraszamy bliskich do naszego domu, warto zaserwować im coś słodkiego. Z pewnością będą zadowoleni, a my należycie ich ugościmy.

Patera na tort

Naczynie, dzięki któremu prezentujemy wypieki to patera na tort. Patery są znane od dawna, z pewnością już nasze babcie ich używały, a w cukiernictwie są normą. Dlaczego więc nie wprowadzić ich do naszej kuchni?

Domowe wypieki – nie tylko smaczne, ale i pięknie podane!

Możemy wybrać średnicę patery, która nam odpowiada. Te naczynia mogą być zaprojektowane w przeróżny sposób, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Może to być talerz na stójce, która jest stabilna, ale na rynku dostępne są również te obrotowe. Patery są wykonywane z różnych materiałów – plastik, szkło, metal – oraz w różnych kolorach i wzorach. Tylko od nas zależy jaki sposób eksponowania wypieków wybierzemy.

Zalety patery na tort

Patera to dość uniwersalne akcesorium. Oczywiście, ich pierwotna rola to piękne eksponowanie tortu, ale też ułatwienie jego krojenia. Jednak warto pamiętać, że możemy wykorzystać paterę również do prezentacji wszelkich innych wypieków, np. bezy czy ciasteczek. Jest to na tyle wielozadaniowe naczynie, że podczas przyjęć gości możemy na takiej paterze wyłożyć również sery i inne przekąski.

Podsumowując, jeśli jesteś miłośnikiem pieczenia i przyjmowania gości, patera na tort to świetne rozwiązanie, bo możesz ją wykorzystać zarówno do serwowania ciast, jak i innych dań, które będą świetnie się prezentować na stole.