
W restauracjach, punktach zajmujących się sprzedażą wyrobów garmażeryjnych i innych rodzajów pożywienia, niezwykle istotne jest odpowiednie ich przechowywanie. Ciężko jest bowiem wyobrazić sobie dystrybucję jedzenia, które nie było przechowywane w warunkach chłodniczych.
Jak wybrać urządzenie chłodzące?
Przede wszystkim należy dostosować je do swoich potrzeb. Profesjonalna szafa chłodnicza może występować w wielu wariantach rozmiarowych czy wyposażeniowych, jednak nie każdy rodzaj sprawdzi się w każdym rodzaju działalności.
Punkty garmażeryjne, które przechowują zazwyczaj duże ilości żywności, potrzebują sprzętów o większych wymiarach, o dużej ilości szuflad oraz półek. Bardzo istotne jest także optymalne chłodzenie. Tanie, niskiej klasy urządzenie chłodzące nie zapewni optymalnego poziomu temperatury, co może prowadzić do zepsucia żywności.
Znacznie istotniejsze w tym przypadku jest wykonanie oraz klasa energetyczna, a także szczelność niż cena. Dobrej jakości sprzęt chłodniczy, wykonany z wysokiej klasy materiałów posłuży przez długie lata. Dzięki temu, początkowy koszt znacząco się rozłoży w czasie i w ostatecznym rozrachunku okaże się znacznie niższy.
Przechowywanie pożywienia w okresie letnim
Nawet jeśli dany punkt nie ma potrzeby korzystania z profesjonalnych urządzeń chłodniczych przez większość roku, zdecydowanie powinien rozważyć to w okresie letnim. Choć niektóre rodzaje pożywienia zimą mogą nie wymagać przechowywania w specjalnych warunkach – latem może się to zmienić.
Każdy rodzaj działalności powiązanej z pożywieniem powinien posiadać wysokiej klasy urządzenia chłodzące.