Tylki – piękne dekoracje na torty i ciasta

Dzisiejsze wypieki muszą zachwycać swoim wyglądem. Tworzy się zatem różnego rodzaju dekoracje, które są oczywiście jadalne. Służy do tego odpowiednio przygotowany krem czy masa cukrowa. Poza tym torty dekoruje się też za pomocą bakalii i owoców, świeżych jadalnych kwiatów oraz liści.

Dekoracje na torty i ciasta


Dekoracje na torty i ciasta wykonane za pomocą kremu, to z pewnością jedna z najbardziej klasycznych propozycji. Aby perfekcyjnie nałożyć krem na przykład w postaci rozetek lub kwiatów, potrzebne są specjalne końcówki do rękawa cukiernicze. Końcówki te to tylki rosyjskie. Oryginalne metalowe tylki rosyjskie pozwalają na nałożenie kremu w różny fantazyjny sposób. Tak udekorowany tort prezentuje się po prostu perfekcyjnie. Wygląda niczym dzieło sztuki sztuki, ale co najważniejsze – praktycznie każdy element jest wtedy jadalny. Tylki rosyjskie świetnie sprawdzą się w kuchni lub pracowni cukierniczej.

Dekoracje z masy cukrowej


Druga opcja to różnego rodzaju dekoracje z masy cukrowej, które są wykonywane ręcznie. Takie dekoracje nie są jadalne, chociaż oczywiście ochotnicy mogą skusić się na spróbowania. Z masy cukrowej można wyczarować praktycznie wszystko, zależy to tylko i wyłącznie od fantazji cukiernika oraz talentu manualnego. Inne sposoby na udekorowanie tort i ciasto na przykład dekoracje gotowe w postaci różnego rodzaju cukierków i posypek, tarta czekolada, świeże owoce oraz kwiaty. Za pomocą tych elementów można zwykły wypiek zamienić w prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej.