Blacha do pieczenia dla niedzielnych cukierników

Osobom, które rzadko pieką może się wydawać, że nie muszą inwestować w akcesoria wysokiej klasy. Często wychodzą z założenia, że forma do ciasta ze sklepu typu „wszystko po 5 zł” w zupełności wystarczy. Nic bardziej mylnego. Warto zadbać zarówno o zdrowie, jak i o jakość wypieków.

Prosta zasada – tylko sprawdzeni producenci

Blacha do pieczenia styka się bezpośrednio z żywnością. Dlatego bezwzględnie należy wybierać produkty markowe. Wytwarzane wg standardów, które gwarantują bezpieczeństwo użytkowania.

Lepiej zapomnieć o chińskich no name’ach, na które można natknąć się nawet w popularnych marketach. Pod wpływem wysokiej temperatury toksyczne związki mogą przedostawać się z nich do ciast lub pieczyw.

Blachy do pieczenia najlepiej kupować w wyspecjalizowanym sklepie z akcesoriami cukierniczymi i piekarniczymi. Można wówczas wybierać z całej gamy solidnych produktów. Zróżnicowanych pod względem kształtu, wielkości, materiału wykonania czy cech specjalnych. Wyróżniamy m.in. blachy perforowane, falowane, ranty z zamknięciem, formy do muffinek, bagietek itd.

Łatwość czyszczenia

Blaszka do pieczenia wykonana z wysokiej jakości stali, aluminium bądź ich stopu, bez żadnych podejrzanych domieszek, charakteryzuje się odpornością na przebarwianie. Wystarczy po każdym użyciu przemyć ją wodą z odrobiną płynu do naczyń, aby wyglądała jak nowa. Akcesoriów cukierniczych gorszej jakości czasami w ogóle nie daje się doczyścić.

Często już po jednorazowym użyciu nadają się wyłącznie do wyrzucenia. Lepiej więc od razu zdecydować się na produkt wysokiej jakości i zaoszczędzić sobie kłopotu.