W profesjonalnej kuchni oraz restauracji który chce serwować profesjonalną, dobrej jakości kawę nie może zabraknąć wysokiej klasy dzbanka do spieniania mleka. Warto zaopatrzyć się w niego także we własnym domu, dzięki czemu bez problemu będzie można serwować rozmaite kawy mleczne podczas imprez rodzinnych i w gronie znajomych. Pojemnik do spieniania mleka ma za zadanie podgrzać oraz spienić mleko, dzięki czemu kawa wygląda i smakuje dużo lepiej niż podczas przygotowywania tych samych kaw mechanicznie za pomocą ekspresu.
Czym się kierować wybierając dzbanek do spieniania mleka?
Odpowiednio spienione mleko do kawy wymaga przygotowania go w profesjonalnym i dobrej jakości dzbanku do spieniania mleka. Mimo, że mogłoby się wydawać, że mleko wystarczy spienić w jakimkolwiek pojemniku, na jakość spienionego mleka drastycznie wpływa pojemnik w którym jest ono spieniane.
Decydując się na zakup profesjonalnego pojemnika do spieniania mleka, warto wybrać ten wykonany ze stali szlachetnej, który lepiej absorbuje ciepło i wydłuża czas spieniania mleka. Im dłuższy czas przygotowywania mleka, tym bardziej gęstą i kremową konsystencję można uzyskać.
Dobrze też, jeśli pojemnik wyposażony zostanie w specjalny dzióbek który da możliwość tworzenia wzorów ze spienionego mleka na powierzchni kawy. Wyprofilowanie dzbanka ma duże znaczenie – dno powinno być szersze niż górna część dzbanka, co ułatwi wykonywanie profesjonalnych wzorów nawet początkującym użytkownikom. Pojemnik nie powinien być zbyt ciężki, warto dopasować go do rozmiarów własnych dłoni, tak aby móc swobodnie i precyzyjnie się nim posługiwać.
Dzbanki do spieniania mleka dostępne są w różnych rozmiarach – wybierając idealny dla siebie warto zastanowić się jakiej wielkości oraz ile kaw najczęściej będzie przygotowywane.
Dzbanki do spieniania mleka dostępne w tym miejscu.