Jaki typ rękawa cukierniczego wybrać?

Wiele jest wersji narzędzi używanych do wykonywania dekoracji na ciastach lub tortach, jednak nie ma ani jednego tak charakterystycznej, jak rękaw cukierniczy. Używany jest on zarówno przez profesjonalnych cukierników, jak i również przez osoby całkowicie amatorsko zajmujące się wykonywaniem tortów. Powstaje jednak pytanie, które z pewnością amatorzy często sobie zadają, czyli jaki typu rękawa cukierniczego najlepiej jest używać?

Rodzaje rękawów cukierniczych

Rękaw do wykonywania ozdób cukierniczych występuje w dwóch odmianach, które różnią się od siebie przede wszystkim zastosowanym materiałem. Zdecydowanie najczęściej spotkać można wersję jednorazową, lecz często zdarza się natknąć także na modele wielorazowe, które wykonane są z silikonu.
Jednorazowy rękaw jest z pewnością znacznie tańszy i łatwiej dostępny. Korzysta się niego niestety nieco trudnej, ponieważ nie zapewnia on tak dobrego użycia i stabilności. Drugim modelem jest wersja silikonowa, która jest o wiele wygodniejsza, starcza na o wiele więcej lat używania, lecz oczywiście jest także znacznie droższa.

A co oprócz rękawa?

Zamiast rękawa, wykorzystywać można jednak coś jeszcze, co umożliwi nakładanie kremu na torty znacznie wygodniej. Jest to oczywiście specjalna szpryca, która wyglądem nieco przypomina ogromnych rozmiarów długopis. Jest to przyrząd przede wszystkim bardzo wygody i oczywiście wielorazowy. Dodatkowo do szprycy można dostać zdecydowanie najwięcej różnego rodzaju tylek, które często posiadają niezwykle fantazyjne wzory, pozwalające na uzyskiwanie pięknych i zachwycających zdobień.