Wszystko o barwnikach spożywczych

Jak powszechnie wiadomo, potrawy jemy nie tylko ustami, lecz także oczami. To jak dobrze i barwnie będą wyglądały np. ciasta, znacząco wpływa na to, jak dobrze będą nam smakowały. Nic zatem dziwnego, że tak powszechne stało się używanie barwników spożywczych w najróżniejszych postaciach.

Gdzie je można spotkać?

Kolorowanie jedzenia jest obecnie powszechną praktyką. Dzięki temu zyskuje ono znacznie na atrakcyjności. Z tego też powodu różnego rodzaju barwniki są rzeczą właściwie powszechną. Spotkać je można we wszystkich wypiekach, czyli ciastach, tortach, lub babeczkach. Oprócz tego powszechne są w lizakach, napojach, galaretkach, a nawet w alkoholach. Jak zatem widać, nie da się ich uniknąć.

Jakie są rodzaje barwników spożywczych?

Oczywiście w każdym z tych produktów nie znajdziemy tego samego barwnika. Na rynku występuje ich całkiem pokaźna lista. Wśród tych najpopularniejszych wymienić należałoby, chociażby barwniki spożywcze w proszku, w żelu lub też w płynie. Każdy z nich poprzez zupełnie inny stan skupienia, a co za tym idzie inny sposób aplikacji, wykorzystywany jest w innych produktach. Przykładowo do cieniowania i rozrabiania z alkoholem używa się najczęściej barwnika spożywczego w proszku. W domach do ciast natomiast najczęściej używany jest barwnik w płynie, ponieważ jest najłatwiejszy i najwygodniejszy w aplikowaniu. A dzięki stosowaniu wersji barwnika w żelu, da się uzyskać znacznie lepsze i bardziej wyraziste kolory, co znacznie bardziej poprawia ich jakość, ale też i trwałość.