Tylki – akcesoria cukiernicze

Odpowiedni dobór akcesoriów cukierniczych to pierwszy krok ku temu, aby móc uzyskać zachwycające torty oraz ciasta ozdobione w efektowny sposób. Prawdę mówiąc, bez pomocy tylek cukierniczych bardzo często byłoby to po prostu niemożliwe. Choć z początku wydają się one bardzo trudne do użycia, wraz z nabraniem wprawy okazuje się, że nie jest to takie trudne, jak z początku się wydawało! Kluczem do sukcesu, z całą pewnością są treningi i podejmowanie prób tworzenia coraz lepszych ozdób!

Jakie ozdoby można stworzyć, wykorzystując tylki dla cukierników?

Tylki cukiernicze są bardzo pomocne, zarówno w pracy profesjonalnego cukiernika, jak i osoby, która po prostu pasjonuje się cukiernictwem i szkoli się sama w domu. Za ich pomocą można stworzyć na przykład popularne i uwielbiane makaroniki. Masę na makaroniki przekłada się wtedy do rękawa cukierniczego i za pomocą prostej tylki, wyciska się masę na papier do pieczenia. Dzięki temu można uzyskać makaroniki równej wielkości oraz grubości. Oczywiście nie jest to jedyne zastosowanie. Tylki cukiernicze służą także do tworzenia licznych i efektownych dekoracji. Na przykład piękne różyczki z masy maślanej, które często zdobią wierzchy tortów, powstają właśnie przy użyciu takich tylek. Za ich pomocą tworzy się także małe bezy, które także z powodzeniem mogą zostać elementem dekoracyjnym ciast i tortów. Warto zainwestować w tylki i ćwiczyć jak najwięcej.